FANTASIKVINNAN HAR JÄTTEBRÖST OCH STOR LUST

Nästan alla har dem, men en del skäms över dem och det är få som vågar tala om dem. Sexuella fantasier kan handla om sådant man egentligen tar avstånd ifrån, som sexuellt våld. Men gränsen mellan fantasi och verklighet är skarp hos de flesta.

Jaroslav har en sexuell fantasi som har följt honom genom livet. Den handlar om en kvinna med ett speciellt slags utseende. Hon är inte sminkad eller på något annat sätt fixad i ansiktet eller håret, utan ser naturlig och okonstlad ut. Hon har romantiska kläder med spetsar, och antagligen ett halssmycke. Hon har påfallande stora bröst, och helst också stora bröstvårtor. I fantasin möts Jaroslav och den här kvinnan någonstans, på ett kafé eller i något annat offentligt rum, och blir attraherade av varandra. De drar sig undan till en lugn plats för att ha sex, och har det, omedelbart och mycket: de älskar i duschen, på soffan och i sängen. Jaroslav kysser och smeker kvinnans stora, mjuka bröst och stora bröstvårtor. Själva sexet är traditionellt, oftast ligger de i missionärsställning. Ibland har de även oralsex, men det är inte nödvändigt för att fantasin ska fungera.
Poängen med mötet är att de vill lika mycket båda två, eller att kvinnans lust och kåthet är ännu större än Jaroslavs. Att hon verkligen vill ha sex, och ha det med honom. Fantasin avslutas av att de får gemensam orgasm.
I mer än 30 år har den naturnära, storbystade och sexintresserade fantasikvinnan varit en del av Jaroslavs tillvaro. Hon dyker upp i hans medvetande flera gånger om dagen, ofta i vardagliga situationer, som till exempel i kassakön i mataffären när han får syn på en kvinna som skulle kunna vara hon. Det är henne han tänker på när han ögnar sex- och samlevnadsspalten i någon tidning. När han onanerar är hon en förutsättning för att det ska fungera. Utan hennes fantasiorgasm på slutet blir det ingen för Jaroslav heller.
- Jag har verkligen funderat på det där med brösten, säger Jaroslav. På att de måste vara så stora. Alla kvinnor jag har varit tillsammans med i verkligheten har också haft stora bröst. Jag skulle vilja veta varför det är så åtråvärt för mig. Ibland tror jag att det beror på alla herrtidningar jag läste i min ungdom, på att det var ett sånt fokus på bröst i dem.

Jaroslav är född på 1950-talet och växte upp i en mellanstor sydsvensk stad. Föräldrarna var gammaldags och han kan inte minnas att han någonsin såg dem nakna. Jaroslav gick en yrkesutbildning på gymnasiet och började jobba inom industrin vid 18 års ålder. Under några år omkring 20 delade han lägenhet - och herrtidningar - med ett antal andra unga män.
- Vi ägnade all tid utanför jobbet åt att försöka ha så mycket sex som möjligt med så många kvinnor som möjligt, och åt att berätta för varandra om det efteråt. Det var väl ungefär 50 procent sanning och 50 procent fantasi det med.
Efter ett antal år inom industrin ville Jaroslav vidare. Han utbildade sig till lärare i trä- och metallslöjd. Han flyttade norrut. Han gifte sig och fick barn. Det mesta i livet förändrades. Men inte den storbystade fantasikvinnan.
Jag frågar om han inte haft andra sexuella fantasier genom åren och räknar upp några vanligt förekommande teman som överordning och underkastelse, exhibitionism och incest. Men nej.
- Fast jag har drömt om min mamma några gånger när jag sovit på natten, om att jag hade samlag med henne. Jag var i 40-årsåldern och min mamma över 70 år när det hände. Det var en mycket märklig och obehaglig upplevelse.
Så det är drömkvinnan som gäller för Jaroslav. - Men den där teorin om att hon är ett resultat av herrtidningarna håller kanske inte riktigt för jag minns att jag gick och kikade på bröst redan på högstadiet, på de tjejer som hade fått sina.
- Kanske handlar min fixering vid bröst om att de är vad som skiljer man och kvinna åt. Det som gör oss olika. Jag kan vara attraherad av annat som representerar olikhet också, som färgade kvinnor, och muslimska kvinnor som döljer så mycket av sin kropp. Det skapar fantasier hos mig om hur de ser ut under kläderna. Muslimska kvinnor är dessutom ofta osminkade och har det där naturliga utseendet som jag söker. Dagens ideal med blonderat hår, smink och silikonbröst attraherar mig inte alls.

Jaroslav har aldrig berättat för sin fru om sina sexuella fantasier och han har aldrig tänkt på sin fantasikvinna när de har haft sex.
- Det beror inte på att det skulle vara orätt mot min fru, utan på att det gett mig själv en obehaglig, främmande känsla när jag försökt.
Men han har aldrig slutat längta och leta. Jaroslav har till och med - med otrohetsplaner i bakhuvudet - iscensatt verkliga möten med kvinnor han blivit bekant med på internet, ifall någon av dem skulle visa sig vara HON - kvinnan han skulle få uppleva total, sexuell tillfredsställelse tillsammans med. Drömmarnas mål.
- Det blev fullständigt misslyckat! Här hade jag äntligen hittat HENNE, och så verkade hon tro att jag var någon sorts paranoid sexmissbrukare som mer eller mindre skulle ta livet av henne.
- Men någonstans längst inne har jag väl fortfarande en promilles hopp om att någon gång få träffa henne. Och det är som om själva sökandet, i sig, ger mig en viss sexuell tillfredsställelse.

Jaroslav säger att hans äktenskap har varit bra även om verkligheten aldrig nått riktigt ända upp till fantasins nivå. Han och hans fru har dock inte något samliv att tala om längre och han plågas av sina otillfredsställda, sexuella behov.
- Intellektuellt inbillar jag mig att jag inte behöver ha sex, men kroppsligt klarar jag inte av det. Det var till exempel en kvinna som gick förbi här alldeles nyss som jag reagerade på. Jag tycker att det är jättejobbigt att gå omkring och vara kåt hela tiden.
Jaroslav berättar att han för en tid sedan på sin fritid deltog i ett seminarium om genusfrågor där en äldre kvinna berättade om hur skönt hon tyckte det var att ha passerat 60 och slippa männens blickar efter sig på gatan, slippa vara ett objekt.
- Jag tyckte det hon sa var skrämmande, för det är ju mig hon talade om. Det är ju jag som inte kan låta bli att gå runt och titta och fantisera.
Han funderar en stund:
- Jag kan aldrig acceptera eller försvara män som tilltvingar sig sex eller som går till prostituerade, men jag kan faktiskt förstå varför de gör det.
Jag frågar Jaroslav om han inte, bara för en liten stund och givetvis bara i fantasin, skulle kunna släppa på sina personliga spärrar och tilltvinga sig sex eller gå till en prostituerad han också för att slippa vara så otillfredsställd.
Men nej. Den enda fantasikvinna som kan ge honom tillfredsställelse är en som vill själv. Som vill ha sex med honom minst lika mycket som han vill med henne, och som njuter ohejdat av det. Där, i hennes lust, ligger hans livslånga fantasis brännande kärna. Och i bröst.

Jaroslav heter egentligen något annat.

"UTAN SEXUELLA FANTASIER INGEN EGEN SEXUALITET"
Många människor använder dem för att framkalla lust. Andra för att nå orgasm. En del är rädda för sina. Andra skäms över dem. Många kan inte onanera utan. Nästan alla har dem, men ytterst få talar om dem. Det handlar om sexuella fantasier.
- Jag ser sexuella fantasier som en av alla möjligheter vi människor har för att leva ut vår sexualitet, säger Gunnel Brander.
Hon är psykoterapeut, specialist i klinisk sexologi och verksam vid RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, i Malmö.
- Fantasierna har ett egenvärde, fortsätter Gunnel Brander. Man bestämmer scenariot och styr förloppet i dem helt själv och bromsar precis i det ögonblick man själv väljer.
Som terapeut arbetar Gunnel Brander i huvudsak med två sorters problem som har med sexuella fantasier att göra. Det ena handlar om avsaknad av fantasier. Det andra är när någon berättat för sin partner om en fantasi, och det ställer till problem i relationen.
- Den som inte har några sexuella fantasier har av någon orsak inte kunnat utveckla en egen sexualitet, säger Gunnel Brander. Man har kanske lärt sig att imitera sex, men har egentligen ingen kontakt med sin lust.
Man ska tänka sig för innan man berättar om fantasierna för sin partner, säger hon.
- Det kan gå väldigt bra och berika sexlivet, men det kan också förstöra mycket. Partnern kan till exempel uppleva det som att han eller hon blir bedragen, eller inte duger, om det förekommer andra människor eller fetischer av något slag i fantasierna.
Anita Häggmark är psykiater och psykoanalytiker och har länge intresserat sig för människans psykosexuella utveckling.
- Det som uttrycks i en människas sexuella fantasier är sådant som han eller hon har med sig från barndomen, tror hon. Som psykoanalytiker arbetar man med fantasierna ungefär som med drömmar: dels med det som fått form och syns, och dels med det som förblir outtalat och dolt under det synliga.
Enligt det psykoanalytiska sättet att se går alla människor under barndomen igenom ett antal faser eller uppgifter som är särskilt kritiska och viktiga att klara av för att kunna utvecklas och skapa sig ett bra liv.
En sådan grundläggande nöt att knäcka för varje litet barn är att det är en egen person och åtskilt och avskilt från andra människor. En annan är att det finns två kön, och att man inte kan vara båda. En del inre konflikter som uppstår på vägen förblir ofta mer eller mindre olösta, och förpassas långt ner i det omedvetna. Sådant som hamnat där kommer ofta till uttryck i sexuella fantasier.
- En vanlig fantasi hos heterosexuella män handlar om en ständigt tillgänglig kvinna som inte är farlig eller hotande på något sätt. En som aldrig överger eller kränker, utan bara finns där. Den kan ha sin upprinnelse i det lilla barnets lyckliga symbios med mamman. Men den kan också vara ett sätt att skyla över undanträngd rädsla för att till exempel bli avvisad och vara otillräcklig.
Alla barn har erfarenhet av hur det känns att vara liten och beroende och känna sig utsatt och kränkt, säger Anita Häggmark. Det är sådana upplevelser som kan ligga till grund för fantasier om överordning och underkastelse, menar hon.
Att fantisera sexuellt kan, enligt Anita Häggmark, vara ett bra sätt att bearbeta och hantera frågor och inre konflikter som inte fått en tillräckligt bra lösning tidigare i livet. Ett sätt att vidga sig och gå vidare.
Men huvudfunktionen för en sexuell fantasi kan också vara att gång på gång skyla över rädsla och upplevda tillkortakommanden. Sådana fantasier leder inte vidare mot ett rikare liv utan kan i stället låsa fast individen. I värsta fall kan de utvecklas till besatthet.

Att människor känner sig skrämda av eller upprörda över vad de fantiserar om är vanligt, berättar Gunnel Brander vid RFSU. Fantasierna kan till exempel handla om olika slags våld och man kanske undrar om man är ett monster längst där inne.
- Men min erfarenhet är att det finns en skarp gräns mellan fantasi och verklighet hos de allra flesta och att de verkliga problemen uppstår när man inte kan erkänna och acceptera att riktigt svåra känslor finns och behöver få komma till uttryck på olika sätt.
Att någon fantiserar om till exempel våldtäkt, menar Gunnel Brander, leder inte till att den personen våldtar i verkligheten.
- Men om man har fantasier som man tycker är obehagliga och plågsamma tycker jag att man ska söka hjälp för att minska kraften i dem, och kanske kunna bredda sitt spektrum.
Gunnel Brander jämför vuxnas sexuella fantasier med barns lek.
- Båda utspelar sig i ett inre rum där man får hålla på och bearbeta komplicerade saker i symbolisk form.

”Jag brukar fantisera att jag hittar en annons där en man söker en kvinna att uppfostra. I annonsen står att han är en mogen man med konservativa värderingar. Jag svarar och vi ingår ett kontrakt för en periods samlevnad. I kontraktet är det uttalat att han ska ta ur mig mina feministiska villfarelser och fostra mig till att bli undfallande och behaglig, som han tycker att en kvinna ska vara. Det är ramen för fantasin. Han behandlar mig som en omyndig, jag gör uppror och bestraffas. Dels utsätter han mig för fysiska bestraffningar och sexuellt tvång, dels är förnedringen verbal. Han håller långa tal om varför kvinnan är underordnad mannen.
Självklart skulle jag aldrig vilja bli hjärntvättad och utnyttjad i verkligheten. De flesta av mina sexfantasier står i motsats till mina värderingar. Men jag skulle aldrig vilja vara utan fantasierna. De är centrala i mitt sexliv”
Sofie, 32

”En av mina fantasier handlar om att min kvinna går in i en klädaffär. Hon är enda kunden, och expediten är en man. De flörtar diskret med varandra. Hon plockar bland underkläder tillsammans med honom. Till slut tar hon med sig ett plagg in i provhytten. Expediten hänger upp Stängt-skylten på insidan av ytterdörren och ställer sig utanför provhytten. Hon låtsas att hon inte vet att han står där. Hon klär långsamt av sig och visar upp sig för honom. Till slut backar hon mor draperiet och han kommer in i henne bakifrån.
För mig är fantasier en viktig del av mitt sexliv. Hjärnan är en mäktig erogen zon. Jag har ibland fantiserat tillsammans med min kvinna när vi har älskat. Vi har gått in i en berättelse där båda deltar. Vi är både här och där samtidigt.”
Åke, 49

Publicerat på Dagens Nyheters Insidan 20050628